mensknap-zelfknap: Mindful@SCHooLMindfulness is een wetenschappelijk onderbouwde aandachtstraining die je helpt om positiever te zijn, beter met stress om te gaan, meer zelfvertrouwen te krijgen en krachtiger in het leven te staan. We stellen vast dat de stress bij leerlingen in hoge mate toeneemt in de aanloop naar een proefwerkenperiode. Onze school biedt een wetenschappelijk onderbouwde training aan. Deze is gratis en stelt leerlingen in staat om meer uit hun leven en studies te halen. Elke sessie start met een korte motiverende uitleg, nadien doen de leerlingen een oefening en vervolgens wisselen ze ervaringen uit. Ten slotte krijgen ze suggesties mee om thuis verder te kunnen oefenen. Leerlingen kunnen deze sessies vrijblijvend volgen.

beweegknap: Circus@SCHooLWe stellen onze circusschool open op woensdagnamiddag na school en op vrijdagnamiddag na school voor onze jongste leerlingen. In de vakantie organiseren we circuskampen. Dan nemen onze leerlingen de rol op van animator voor kinderen van de naburige lagere scholen.

muziekknap: Muziek@SCHooLAlle leerlingen zijn welkom in music@school. Er is een zanggroep voor beginners en gevorderden. Geregeld organiseren we ook een vrij podium om leerlingen te laten schitteren.

woordknap: Theater@SCHooLJeugdtoneel in een vreemde taal, hier in het Frans. We stimuleren taalontwikkeling op een expressieve en creatieve wijze. De deelnemers krijgen de mogelijkheid zich op een aangename, dynamische en creatieve manier uit te drukken in een vreemde taal. De nadruk ligt niet zozeer op het resultaat maar wťl op het proces tijdens de repetities op school. De begeleiding van deze creatieve repetities gebeurt door leerkrachten en een toneelanimatrice. Het eindproduct wordt tijdens een toneelfestival getoond.

beeldknap: Crea@SCHooLIn crea@school nodigen we de leerlingen met knutselkriebels tijdens een aantal sessies in de middagpauze uit om zich creatief uit te pluizen.

beweegknap: Dans@SCHooLTijdens een aantal sessies leren we de leerlingen een aantal hippe danspasjes en leuke moves aan.

mensknap: Mada@SCHooL


Madagaskarproject

Een samenwerking en verbroedering tussen het Stella-Matutinacollege in Lede, BelgiŽ en het Lyceum in Ambohitrimanjaka, Madagaskar

Voor een solidariteitsgevoel Noord-Zuid bij leerlingen en leerkrachten en een wederzijdse bewustwording via persoonlijke contacten.


Werking op drie domeinen

1 Uitwisseling van praktijkervaringen tussen leerkrachten
- leerkrachten van het SMC Lede en de scholen in de regio van de hoofdstad Antananarivo, met het Lycťe te Ambohitrimanjaka als officiŽle partnerschool.
- Persoonlijke contacten die zorgen voor een sterke band en een open blik op elkaars wereld.

2 Sensibilisering van leerlingen
- door regelmatige briefwisseling in de lessen Frans met een correspondent van de partnerschool.
- door kennismakingsactiviteiten op de partnerschapsdag en in de lessen.
- door deelname aan de sobere maaltijd, en de verkoop van Malagassische producten.

3 MateriŽle ondersteuning
- in het kader van de lespraktijken in de partnerschool.


natuurknap: MOS@SCHooLWe organiseren een aantal activiteiten samen met natuurknappe leerlingen zoals bv. de Ďdikketruiendagí.